Guide för köp av lasermaskin
Lasermaskin?
Lasergravyr, laserskärare, lasermärkning, Co2-laser, RF-laser, DC-laser, Fiberlaser, Galvo-laser, Diod-laser, UV-laser, 3D-laser...
Vilken skall man välja?
Idag finns det många olika lasertyper och lasermaskiner att välja på, vilket kan göra det svårt att veta vilken maskin man skall investera i.
Här tänker jag kort beskriva de olika lasertyperna, typiska användare och prisintervall.
Samt förslag på vilken typ av laser och maskin som passar det man vill göra.
(beskrivningar nedan är utifrån produktions och säkerhetsperspektiv för mindre till större företag, wattstyrkor upp till ca 130W)
Olika lasertekniker
Bra frågor att ställa och jämföra från olika leverantörer
- Garanti
Vad ingår och hur mycket av maskinen täcker den? - Support
Ingår den och hur länge?
Om inte, hur mycket kostar det? - Reservdelar
Laserkällan/lasertuben är i regel den dyraste delen hos en lasermaskin, vad kostar den?
Får man byta den själv eller måste en servicetekniker utföra jobbet?
Linser och speglar, vad kostar dem?
Finns reservdelar lättillgängligt? - Dokumentation
Finns manual på svenska?

Co2-Laser



Co2-laser med våglängd 10.6 µm är idag den vanligaste lasertypen och den som fungerar på de flesta materialen, exempelvis akryl, trä, papper, textil, läder, sten, keramik och glas, samt märkning av rostfritt stål och eloxerad aluminium. Rostfritt stål behöver först behandlas med märkmedel.
Denna lasertyp finns som RF (radio frequency) och DC (direct current). Läs mer här
Det finns många tillverkare av Co2-lasermaskiner där kvalité och säkerhetsgrad varierar.
Billigast är i regel här också förknippat med låg kvalité på delarna som används, konstruktion, låg säkerhet och saknar support. De behöver ofta kalibreras och repareras med jämna mellanrum och kan därför bli tidskrävande.
Maskiner av hög kvalité börjar på ca 70 000 kr och är då stabilt konstruerade med kvalitetskomponenter. Arbetsytan vid denna prisklass och kvalité är ca 600x300mm. Maskinerna kräver sällan kalibrering eller reparation och har god support. Vid prisklass 100 000 kr och uppåt blir maskinerna större eller utrustade med en RF-lasertub.
Lasermaskiner med en RF-lasertub kan enkelt sagt gravera i högre hastighet då tekniken tillåter det, samt att lasertuben brukar hålla längre. RF-lasertuben kostar dock mer att byta jämfört med en DC-lasertub och det är inte alla tillverkare som tillåter användaren att byta den. Pris på en RF-lasertub varierar en del beroende på tillverkare och wattstyrka, men ligger på runt 20 000 till 170 000 kr.
En DC-lasertub av hög kvalitet börjar på ca 3 500 kr för de lägre wattstyrkorna och upp till ca 30 000 kr för de högre wattstyrkorna.
Användare: Skyltmakare, arkitekter, skolor, makerspace, designer, företagsprofilering, möbelsnickeri, hobby
Prisintervall: 3 500 - 700 000 kr
Fiberlaser


Fiberlaser med våglängd 1064 nm används för direktmärkning av metall och plast. Den används främst för att skapa kontrast i materialen. Men kan också gravera djupt i metall genom att upprepa samma jobb flera gånger.
Här stöter man ofta på begreppen Galvo-laser och 3D-laser. (se längst ned)
Begreppen Q-switch och MOPA är också något som dyker upp. Enkelt sagt så har en MOPA-laser mycket bredare inställningsmöjligheter vilket breddar resultatmöjligheterna på produkten. Det går t.ex. att märka rostfritt i olika färger. Resultaten blir också mer släta och jämna med en MOPA.
De billigaste fiberlasrarna kommer ofta helt oskyddade. Något man måste vara mycket försiktig med då laserstrålen och reflektioner av den skadar ögonen mycket allvarligt. Så skyddsutrustning är ett måste. Går man upp i prisklass så kommer dem i skyddande chassin. Maskiner över 180 000 kr och uppåt brukar vara av typen gantry-laser. Det innebär att de har en bom och linsvagn som rör sig över en större arbetsyta i x och y-led.
Användare: Skyltmakare, industri, företagsprofilering, produktmärkning
Prisintervall: 20 000 - 600 000 kr
UV-Laser


UV-laser har en våglängd på 355 nm, denna lasertypen är relativt ny i marknaden och togs fram främst för industrin och märkning av plaster. Tekniken har ett brett användningsområde som en Co2-laser men också som en Fiber-laser. Laserpunkten och värmeutvecklingen är mycket liten jämfört med en Co2-laser och kan då med fördel exempelvis användas för glasgravyr. Dessa kommer byggda som Galvo-lasrar. (se nedan)
UV-lasrar märker lite långsammare då laserpunkten är mycket liten. Så upplösningen behöver vara högre, vilket leder till längre arbetstid.
Användare: Industri, företagsprofilering
Prisintervall: 40 000 - 300 000 kr
Diod-Laser

Diod-laser har en våglängd på 455 nm. Den kan märka på de flesta materialen, men är den långsammaste på marknaden. Dessa maskiner är bra för exempelvis märkning av stora produkter så som möbler. Då maskinerna är små, lätta och helt öppna, kan de enkelt placeras på objektet som skall märkas. Man måste dock vara försiktig med säkerheten då laserstrålen och dess reflektioner är skadliga för synen.
Användare: Hobby, möbelsnickeri
Prisintervall: 2 000 - 15 000 kr
