Guide för köp av lasermaskin

Lasermaskin?

Lasergravyr, laserskärare, lasermärkning, Co2-laser, RF-laser, DC-laser, Fiberlaser, Galvo-laser, Diod-laser, UV-laser, 3D-laser...

Vilken skall man välja?

Idag finns det många olika lasertyper och lasermaskiner att välja på, vilket kan göra det svårt att veta vilken maskin man skall investera i.
Här tänker jag kort beskriva de olika lasertyperna, typiska användare och prisintervall.
Samt förslag på vilken typ av laser och maskin som passar det man vill göra.

(beskrivningar nedan är utifrån produktions och säkerhetsperspektiv för mindre till större företag, wattstyrkor upp till ca 130W)

Olika lasertekniker

Bra frågor att ställa och jämföra från olika leverantörer

 • Garanti
  Vad ingår och hur mycket av maskinen täcker den?
 • Support
  Ingår den och hur länge?
  Om inte, hur mycket kostar det?
 • Reservdelar
  Laserkällan/lasertuben är i regel den dyraste delen hos en lasermaskin, vad kostar den?
  Får man byta den själv eller måste en servicetekniker utföra jobbet?
  Linser och speglar, vad kostar dem?
  Finns reservdelar lättillgängligt?
 • Dokumentation
  Finns manual på svenska?
to do, list, terminal board-2103511.jpg

Co2-Laser

Thunder Laser Germany Nova 24 öppen
RECI lasertub
RF-lasertub

Co2-laser med våglängd 10.6 µm är idag den vanligaste lasertypen och den som fungerar på de flesta materialen, exempelvis akryl, trä, papper, textil, läder, sten, keramik och glas, samt märkning av rostfritt stål och eloxerad aluminium. Rostfritt stål behöver först behandlas med märkmedel.
Denna lasertyp finns som RF (radio frequency) och DC (direct current). Läs mer här

Det finns många tillverkare av Co2-lasermaskiner där kvalité och säkerhetsgrad varierar.
Billigast är i regel här också förknippat med låg kvalité på delarna som används, konstruktion, låg säkerhet och saknar support. De behöver ofta kalibreras och repareras med jämna mellanrum och kan därför bli tidskrävande.

Maskiner av hög kvalité börjar på ca 70 000 kr och är då stabilt konstruerade med kvalitetskomponenter. Arbetsytan vid denna prisklass och kvalité är ca 600x300mm. Maskinerna kräver sällan kalibrering eller reparation och har god support. Vid prisklass 100 000 kr och uppåt blir maskinerna större eller utrustade med en RF-lasertub.
Lasermaskiner med en RF-lasertub kan enkelt sagt gravera i högre hastighet då tekniken tillåter det, samt att lasertuben brukar hålla längre. RF-lasertuben kostar dock mer att byta jämfört med en DC-lasertub och det är inte alla tillverkare som tillåter användaren att byta den. Pris på en RF-lasertub varierar en del beroende på tillverkare och wattstyrka, men ligger på runt 20 000 till 170 000 kr.
En DC-lasertub av hög kvalitet börjar på ca 3 500 kr för de lägre wattstyrkorna och upp till ca 30 000 kr för de högre wattstyrkorna.

Användare: Skyltmakare, arkitekter, skolor, makerspace, designer, företagsprofilering, möbelsnickeri, hobby
Prisintervall: 3 500 - 700 000 kr

Fiberlaser

Thunder Laser Aurora 8 front open

Fiberlaser med våglängd 1064 nm används för direktmärkning av metall och plast. Den används främst för att skapa kontrast i materialen. Men kan också gravera djupt i metall genom att upprepa samma jobb flera gånger.
Här stöter man ofta på begreppen Galvo-laser och 3D-laser. (se längst ned)
Begreppen Q-switch och MOPA är också något som dyker upp. Enkelt sagt så har en MOPA-laser mycket bredare inställningsmöjligheter vilket breddar resultatmöjligheterna på produkten. Det går t.ex. att märka rostfritt i olika färger. Resultaten blir också mer släta och jämna med en MOPA.

De billigaste fiberlasrarna kommer ofta helt oskyddade. Något man måste vara mycket försiktig med då laserstrålen och reflektioner av den skadar ögonen mycket allvarligt. Så skyddsutrustning är ett måste. Går man upp i prisklass så kommer dem i skyddande chassin. Maskiner över 180 000 kr och uppåt brukar vara av typen gantry-laser. Det innebär att de har en bom och linsvagn som rör sig över en större arbetsyta i x och y-led.

Användare: Skyltmakare, industri, företagsprofilering, produktmärkning
Prisintervall: 20 000 - 600 000 kr

UV-Laser

Thunder Laser Aurora 8
UV laser

UV-laser har en våglängd på 355 nm, denna lasertypen är relativt ny i marknaden och togs fram främst för industrin och märkning av plaster. Tekniken har ett brett användningsområde som en Co2-laser men också som en Fiber-laser. Laserpunkten och värmeutvecklingen är mycket liten jämfört med en Co2-laser och kan då med fördel exempelvis användas för glasgravyr. Dessa kommer byggda som Galvo-lasrar. (se nedan)
UV-lasrar märker lite långsammare då laserpunkten är mycket liten. Så upplösningen behöver vara högre, vilket leder till längre arbetstid.

Användare: Industri, företagsprofilering
Prisintervall: 40 000 - 300 000 kr

Diod-Laser

Diod laser

Diod-laser har en våglängd på 455 nm. Den kan märka på de flesta materialen, men är den långsammaste på marknaden. Dessa maskiner är bra för exempelvis märkning av stora produkter så som möbler. Då maskinerna är små, lätta och helt öppna, kan de enkelt placeras på objektet som skall märkas. Man måste dock vara försiktig med säkerheten då laserstrålen och dess reflektioner är skadliga för synen.

Användare: Hobby, möbelsnickeri
Prisintervall: 2 000 - 15 000 kr

Galvo laser

Galvo-laser är en typ av mekanism på hur laserstrålen reflekteras vidare ner till materialet.
Jämfört med en vanlig lasermaskin (gantry-laser) med en bom och linsvagn som rör sig i x och y-led, så utgår laserstrålen ur en Galvo-laser från en fixerad och centrerad punkt ovan maskinens arbetsyta vilket begränsar storleken på märkytan, som oftast är ca 150x150mm.
3D-laser är en Galvo-laser som har en rörlig Z-axel som justeras automatiskt i drift för att möjliggöra märkning på kraftigt ojämna ytor.

Vad skall man välja?

Co2-Laser

Vid gravyr, utskärning och märkning av flera material bl.a. trä, akryl, läder, glas och metall* (*kräver märkmedel)

DC-Laser

Vid produktion av skyltar av olika material där mycket utskärning är inblandad, så är en DC-laser att föredra. DC-lasrar är ofta också optimerade för utskärning. Beroende på utrustning så kan de ge finare och renare skärsnitt.

RF-Laser

Vid hög produktionsgrad av ett par hundra småskyltar dagligen med tunna material som exempelvis 2-skikts plastlaminat, där mycket gravyr är inblandat. Så är en RF-laser att föredra p.g.a. sin höga gravyrhastighet.

Fiberlaser

Vid direktmärkning av metall och plast

Q-Switch

Vid märkning av exempelvis maskinskyltar och passerbrickor i plast där det viktiga är att det är fullt läsbart.

MOPA

Vid märkning med högre kvalitet och finish, samt märkning i färg på exempelvis rostfritt.

UV-Laser

Vid märkning av de flesta material, plast, trä, glas, metall, sten etc...
UV-laser har en låg värmeutveckling och är därmed bra för märkning av känsliga material.

Diod-Laser

Ur produktionsperspektiv är inte en diodlaser att föredra p.g.a. sin hastighet.
Kommer man däremot märka ett fåtal produkter så kan en sådan maskin fungera fint för ändamålet.

Ta kontakt för att veta mer